Икономическата активност в Еврозоната удари двегодишно дъно.

Икономическата активност в еврозоната се сви през октомври за четвърти пореден месец, достигайки двегодишно дъно на фона на растящата инфлация и общата икономическа несигурност. Това показват предварителни данни от ежемесечното проучване на S&P Global, които сигнализират, че рецесията изглежда неизбежна, предаде БНР.

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, падна през октомври до 47,1 пункта от 48,1 пункта през септември, като това е най-ниското ниво от ноември 2020 г.

Индексът сигнализира за четвърто поредно намаляване на бизнес активността в еврозоната след 16-месечен период на растеж и след като през юли индексът падна по важното ниво от 50 пункта (водораздел между бизнес експанзията и свиването на бизнес активността) за пръв път от февруари 2021 г. насам.

Изключвайки месеците на Covid локдауни, октомврийската бизнес активност е на най-ниското ниво от април 2013 г.

„Икономиката на еврозоната изглежда ще се свие през четвъртото тримесечие на 2023 г. предвид рязката загуба на производство и влошаващата се картина на търсенето, наблюдавана през октомври, добавяйки към спекулациите, че рецесията изглежда все по-неизбежна“, посочи главният бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence Крис Уилямсън.

„Търсенето спада рязко и компаниите все повече се притесняват от големите складови запаси и по-слабите от очакваното продажби, особено с наближаването на зимата. Следователно рисковете са насочени към ускоряване на спада към края на годината“, добави той.

„Въпреки че покачващите се разходи за живот остават основната причина за икономическото забавяне, енергийната криза в региона остава сериозен проблем и пречка за бизнес дейността, особено в енергоемките сектори“, посочи Уилямсън, добавяйки, че отслабващото евро и растящите разходи „компенсират всяко едно понижаване на цените на суровините, свързано с подобряване на условията за доставка“.

Свиването на общата икономическа активност се дължи на по-нататъшен задълбочаващ се спад както на промишлената, така и на активността в сферата на услугите.

Промишленият PMI индекс отбеляза спад през октомври за пети пореден месец (под важното ниво от 50 пункта) до 29-месечно дъно от 46,6 пункта спрямо 48,4 пункта през септември най-вече заради високите енергийни цени и от все още невъзстановените вериги за доставки от коронавирусната пандемия, тъй като те пострадаха допълнително от руската инвазия в Украйна. Новите промишлени поръчки пък отбелязаха спад до най-ниското ниво от април 2009 г.

PMI индексът в сферата на услугите пък се понижи до 48,2 пункта от 48,8 пункта месец по-рано, отбелязвайки спад под важното ниво от 50 пункта за трети пореден месец до най-ниско ниво от февруари 2021 г. на фона на продължаващата криза на разходите за живот и икономическата несигурност. Изключвайки месеците на строги Covid локдауни, бизнес активността в сферата на услугите се влоши през септември до най-ниско ниво от май 2013 г.

Германската бизнес активност продължава да се свива рязко през октомври, докато френската се понижи до нивото на стагнация.

Общият PMI индекс на Германия падна през октомври до 44,1 пункта от 45,7 пункта през септември, достигайки най-ниско ниво от май 2020 г., когато бяха наложени строги локдауни заради първата вълна на коронавирусната пандемия.

Немският промишлен PMI индекс се понижи до 28-месечно дъно от 45,7 пункта спрямо 47,8 през септември, докато PMI индексът в сферата на услугите падна до 44,9 пункта през октомври от 45,0 пункта месец по-рано, достигайки най-ниски ниво от май 2020 г.

В същото време общият PMI индекс на Франция се понижи през октомври до нивото на стагнация от 50,0 пункта спрямо 51,2 пункта през септември, като промишленият PMI индекс удари 29-месечно дъно от 47,4 пункта спрямо 47,7 месец по-рано, а индексът PMI в сферата на услугите се понижи до 51,3 пункта от 52,9 пункта месец по-рано, задържайки над важното ниво от 50 пункта – вододел между бизнес експанзията и икономическото свиване.

Този пост е публикуван в Икономика. Отбележете постоянната връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *